SNEAKER RIOT - NIKE SB DUNK LOW PIGEON 2005

SNEAKER RIOT 

Návrat do minulosti s Nike Dunk SB "Pigeon" 

V roce 2005 bylo v ulicích New Yorku možné vidět stovky až tisíce lidí stojící v řadě před obchodem s těmito teniskami, tato řada se ale lemovala okolo domů v celém městě a všichni čekali na jediné - Nike SB Dunk Low Pigeon. Tato kultovní teniska přilákala obrovskou pozornost a dostala se až do televize.

V průběhu let se svět streetwearu stal hřištěm pro kreativitu, individualitu a vyjádření osobního stylu. Mezi tisíce modelů tenisek se vynořují některé, které zanechávají nezapomenutelný otisk v historii módy. Jedním z těchto kultovních modelů je Nike Dunk SB "Pigeon".

Historie "Pigeon" začala v roce 2005, kdy streetwearový designér Jeff Staple spolupracoval s Nike na vytvoření limitované edice Dunk SB. Tato spolupráce byla výjimečná nejen kvůli svému vzhledu, ale i kvůli způsobu, jakým byla vydána. Celkově bylo vytvořeno pouhých 150 párů, což automaticky udělalo z této edice sběratelský kousek.

Design tenisek vychází ze střídmé, avšak efektní kombinace barev. Dominantním prvkem je šedá barva, která připomíná barvu městských střech. Kontrastující prvky černé a bílé symbolizují pouliční kontrasty a různorodost. Nejvýraznější prvek, který vytváří ikonický vzhled "Pigeon", je samozřejmě vyobrazení holuba na boční straně tenisky. Holub není jen náhodným prvkem; v pouliční kultuře je symbolem městského života a svobody.

Nejvíce fascinujícím aspektem "Pigeon" Dunk SB je však jejich dopad na streetwearovou komunitu. Vydání bylo původně naplánováno na srpen 2005, ale kvůli neočekávanému nadšení a poptávce bylo vydání odloženo. To vytvořilo atmosféru napětí a očekávání mezi fanoušky sneaker kultury, což přineslo ještě větší popularitu kolekci.

Dnes jsou Nike Dunk SB "Pigeon" považovány za kultovní kousek a jsou mezi sběrateli ceněny nejen pro svůj design, ale i pro historii, kterou nesou. Vytvořily vlastní podkategorie v rámci sneaker kultury a byly zdrojem inspirace pro další spolupráce a limitované edice.

Je fascinující sledovat, jak jedna spolupráce může ovlivnit celou komunitu a stát se nedílnou součástí módní historie. Nike Dunk SB "Pigeon" není jen o teniskách; je to příběh, který ukazuje, jak moc může móda spojit lidi a stát se symbolem nejen stylu, ale i vášně a kreativity.